Pressmeddelande: Wihlborgs uppförde Helsingborgs första GreenBuilding-kontor

Under 2011 har 11 fastigheter GreenBuilding certifierats i Sverige. Wihlborgs har fått den första kontorsfastigheten certifierad i Helsingborg.

Under juni månad fick Wihlborgs besked från Sweden Green Building Council (SGBC) att fastigheten Polisen 3 i Helsingborg godkänts som GreenBuilding. Det är den första kontorsfastigheten i Helsingborg som godkänns. Byggnader som använder 25 procent mindre energi än tidigare eller jämfört med nybyggnadskraven i BBR kan GreenBuilding-certifieras.

Certifieringen för fastigheten Polisen 3 avser en ombyggnad. Byggnaden är belägen vid Carl Krooks gata i centrala Helsingborg, har sju våningar och ett källarplan och var tidigare Helsingborgs polishus. Vid ombyggnationen passade Wihlborgs på att byta ut tekniken i fastigheten. Idag har fastighetens aggregat värmepumpar som producerar omväxlande kyla och värme beroende på behov. Fastigheten har också försetts med behovsstyrning på flera ställen. Lokalernas kylbehov tillgodoses med enbart luftburen kyla. Rent konkret handlar det om en energibesparing om 1 123 000 kWh/år för el, värme och kyla. Detta motsvarar en årsförbrukning av energi för 75 villor (15 000kwh). Fastigheten använder idag 45 procent mindre energi än före ombyggnationen.

– Oftast är det förmånligt att energieffektivisera fastigheter ur såväl ekonomiskt som miljömässigt perspektiv. Men det krävs i de flesta fall stor kunskap och det är i själva driftskedet som detta verkligen sätts på prov, säger Anders Jarl VD för Wihlborgs Fastigheter. Om man uppför en byggnad med mycket låg energiförbrukning och inte har någon kunskap om hur fastigheten ska skötas i driftskedet, faller hela konceptet.

– På SGBC:s webb (sgbc.se) ser man att endast elva fastigheter i hela Sverige hittills har certifierats under 2011 och det känns extra kul att vi har certifierat Helsingborgs första kontorsfastighet genom en ombyggnation, kommenterar Anders Jarl.

Wihlborgs Fastigheter AB (publ)

För ytterligare information kontakta:

Anders Jarl, VD, 040-690 57 10, 0733-71 17 10

Hanna Claesson, miljöchef, 040-690 57 92, 0733-71 17 92

Iréne Johansson, Informationschef, 040-690 57 21, 0733-71 17 21

_________________________________________________________________________________________

Wihlborgs Fastigheter AB (publ) är ett fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen. Fastighetsbeståndet är beläget i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn.
I Malmö, Helsingborg och Lund är Wihlborgs det ledande fastighetsbolaget.
Fastigheternas bokförda värde uppgår till 16,7 mdkr med ett årligt hyresvärde om 1,5 mdkr.

Wihlborgs är noterat på OMX Nordiska listan, Mid Cap.



Denna information skickades av Cision http://www.cisionwire.se
http://www.cisionwire.se/wihlborgs-fastigheter-ab/r/pressmeddelande--wihlborgs-uppforde-helsingborgs-forsta-greenbuilding-kontor,c9142348

Följande filer finns att ladda ned:


Pressmeddelande i pdf-format.