Pressmeddelande: Wihlborgs vinner miljöpris

Wihlborgs utsågs idag som vinnare av Sweden Green Building Awards 2012 i kategorin "Existing building certified under GreenBuilding".

På konferensen "Building Sustainability Sweden" utsågs Wihlborgs Fastigheter idag som en av vinnarna av Sweden Green Building Awards 2012. Wihlborgs vann priset med fastigheten Polisen 3 i Helsingborg i kategorin ”Existing buildings certified under GreenBuilding”.

‒ Att lyftas fram vid denna typ av arena är extra roligt säger Anders Jarl, VD för Wihlborgs Fastigheter AB. Vi har länge arbetat med energieffektivisering av våra fastigheter, och det är givetvis något vi fortsätter med. Att få vara det första fastighetsbolaget i Sverige som tar emot priset i denna kategori är därför extra roligt.

Under juni 2011 fick Wihlborgs besked från Sweden Green Building Council (SGBC) att fastigheten Polisen 3 i Helsingborg godkänts som GreenBuilding. Det var då den första kontorsfastigheten i Helsingborg som certifierades enligt GreenBuilding. Byggnader som använder 25 procent mindre energi än tidigare eller jämfört med nybyggnadskraven i BBR kan GreenBuilding-certifieras.

Fastigheten är belägen vid Carl Krooks gata i centrala Helsingborg, har sju våningar och ett källarplan och var tidigare Helsingborgs polishus. Vid ombyggnationen passade Wihlborgs på att byta ut tekniken i fastigheten. Tidigare ventilationssystem som var utrustade med värme/kylpumpar byttes ut mot fjärrkyla/fjärrvärme. Fastigheten har också försetts med behovsstyrning på flera ställen och lokalernas kylbehov tillgodoses med luftburen kyla. Rent konkret handlar det om en energibesparing om ca 1 123 000 kWh/år för el, värme och kyla. Detta motsvarar en årsförbrukning av energi för 75 villor (15 000 kWh). Fastigheten använder idag ca 50 procent mindre energi än före ombyggnationen.

– Oftast är det förmånligt att energieffektivisera fastigheter ur ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Men det kräver i de flesta fall stor kunskap och det är i själva driftsskedet som detta verkligen sätts på prov, säger Anders Jarl. Om man uppför en byggnad med mycket låg energiförbrukning och inte har någon kunskap om hur fastigheten ska skötas i driftsskedet, faller hela konceptet.

Wihlborgs Fastigheter AB

Anders Jarl, VD, 040-690 57 10, 0733-71 17 10
Hanna Claesson, miljöchef, 040-690 57 92, 0733-71 17 92
Iréne Johansson, informationschef, 040-690 57 21, 0733-71 17 21

Wihlborgs Fastigheter AB (publ) är ett fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen. Fastighetsbeståndet är beläget i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn.
I Malmö och Helsingborg är Wihlborgs det ledande fastighetsbolaget.
Fastigheternas bokförda värde uppgår till 18,7 mdkr med ett årligt hyresvärde om 1,6 mdkr.
Wihlborgs är noterat på OMX Nordiska listan, Mid Cap.



Denna information skickades av Cision http://www.cisionwire.se
http://www.cisionwire.se/wihlborgs-fastigheter-ab/r/pressmeddelande--wihlborgs-vinner-miljopris,c9321333

Följande filer finns att ladda ned:


Pressmeddelande i pdf-format