Hoppa till innehåll

Så påverkar arbetsmiljön vår produktivitet och sjukfrånvaro

Luftkvalitet, ljud- och ljusmiljö är tre faktorer som påverkar hur vi mår när vi är på jobbet. Visste du att bullriga ljudmiljöer riskerar att minska produktiviteten med hela 66 procent, medan ett bra ljusinsläpp ger lägre sjukfrånvaro? Hur påverkar arbetsmiljön vår fysiska och psykiska hälsa och vad kan vi göra för att skapa en bättre arbetsplats?


Hur kan vi öka produktiviteten?

Allt fler företag inser sambandet mellan välmående medarbetare och långsiktig affärsnytta. Vår produktivitet är direkt relaterad till hur vi mår och hur våra kollegor mår. Har vi inte energi nog att prestera på jobbet så kommer vi heller inte kunna utföra våra arbetsuppgifter på ett optimalt sätt. Men även om ni inte har möjlighet att renovera kontoret för att skapa en bättre arbetsmiljö så finns det enklare åtgärder som kan göra stor skillnad.

Möblera om

En första lösning är att möblera om på kontoret för att skapa en luftigare miljö. Mindre skrivbord som placeras på ett genomtänkt sätt förbättrar luftflödena och minskar känslan av att sitta för nära inpå sina kollegor. När arbetsplatsen inte bara känns som ett kontor mår vi också bättre. Passa därför på att ta in möbler, textilier, tavlor och växter som ger en mer ombonad atmosfär.

Välj rätt belysning

Se över belysningen på kontoret. Är armaturerna placerade på rätt ställen i förhållande till skrivbord och andra arbetsytor? Bländande ljus kan vara lika besvärligt som en dunkel miljö. För att undvika reflexer och bländning ska du välja armaturer med belysning som riktas uppåt. Det är också bra att kunna reglera ljusstyrkan efter arbetsuppgift och tid på dygnet.

Justera systemen

Genom att injustera värme- och ventilationssystemen på kontoret går det att skapa bättre luftkvalitet och temperatur i lokalerna. En ventilationstekniker kan säkerställa att det finns tillräckligt luftflöde och värme där det behövs, till exempel i konferensrum och kontorslandskap.

Ta in naturmaterial

Var noga med materialval! Vi mår bra av att ha naturmaterial som trä, grönska och vatten runt omkring oss. Det skapar en harmonisk arbetsmiljö och ökar chansen att vi tar mikropauser under arbetsdagen, vilket sänker våra stressnivåer.

Skapa ytor för olika ändamål

För att sänka ljudnivån på arbetsplatsen behöver det finnas ytor som är anpassade för samarbete, telefonsamtal, möten och fokuserat arbete. Se till att konferens- och telefonrum är välisolerade för att öka sekretessen för den som använder dem och en bättre ljudmiljö för de som arbetar utanför. Kontorets akustik är viktig och det finns många smarta lösningar som dämpar ljudnivån.

Skapa förutsättningar att röra på sig

Sist men inte minst så mår vi bra av att röra på oss. Höj- och sänkbara skrivbord, ett inbjudande trapphus och möjlighet att cykla till jobbet är tre faktorer som uppmuntrar till vardagsmotion.

Dålig luftkvalitet får oss att känna oss hängiga

Många företag har sina kontor i gamla byggnader vars värme- och ventilationssystem inte är designade efter dagens arbetssätt. Idag behöver vi få plats med många skrivbord på liten yta, vilket kräver en tätare möblering än förr i tiden. Men eftersom ventilationssystemet inte är anpassat efter den nya miljön kan luftkvaliteten snabbt bli sämre, vilket i sin tur riskerar att ge medarbetarna huvudvärk, torr hals eller irriterade ögon. Luftkvaliteten påverkas också av materialen i byggnaden. Vissa byggmaterial som lim, färg och textilier kan avge flyktiga organiska ämnen som på lång sikt kan irritera luftvägarna.

Bullriga och mörka kontor gör det svårt att fokusera

Under vinterhalvåret blir dagarna korta och många känner sig hängiga eller till och med deprimerade. Inte konstigt, för vi har ett behov av att få en viss mängd dagsljus varje dag, annars rubbas vår naturliga dygnsrytm. Ogenomtänkt inredning påverkar också vårt välmående och ju fler som sitter på kontoret, desto svårare är det att skapa en behaglig ljusmiljö. Alla kan såklart inte sitta vid ett fönster, men om byggnaden hjälper till att tillfredsställa behovet av dagsljus så blir vi mer alerta och fokuserade. Dessutom minskar sjukfrånvaron när vi inte längre känner oss trötta och krassliga.

Kontorslandskap är en yteffektiv lösning som fungerar bra för många företag, men det är vanligt att ljudmiljön i landskapet inte är optimal för att kunna utföra arbetsuppgifterna på ett produktivt sätt. Småprat och telefonsamtal är en naturlig del av arbetsdagen för de flesta, men skapar snabbt en störande ljudmiljö för omgivningen. Konstanta ljud som buller från trafik påverkar oss också mer än vi tror och kan faktiskt leda till högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

-  Vi vill skapa bra kontor och byggnader som håller över tid. Arbetsmiljöer där människor kan trivas, växa och leverera vilket i sin tur skapar mer välmående medarbetare. Det är ett viktigt ansvar för oss som fastighetsägare, säger Andreas Ivarsson, Projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs.

Två av våra projekt där fokus ligger på arbetsmiljö

Kvartetten
Kvartetten

Kvartetten

Projekt i Malmö

Zenit
Zenit

Zenit

Projekt i Lund

Liknande artiklar

Hälsosamma medarbetare skapar större affärsnytta

Hälsosamma medarbetare skapar större affärsnytta

Framtidens arbetsplats får oss att må bra

Framtidens arbetsplats får oss att må bra

Utvecklas med det flexibla kontoret

Utvecklas med det flexibla kontoret

Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Vi bjuder gärna på kunskap och goda råd om hur du kan förbättra din arbetsplats.

Bild på Hans Andersson

Hans Andersson

Affärsutvecklare
040-690 57 75
Skicka e-post
Bild på Camilla Asplund

Camilla Asplund

Uthyrare
040-690 57 37
Skicka e-post