Så skapar du en hållbar kontorsmiljö
Hur skapar vi trivsamma fysiska miljöer som hjälper oss att fokusera och må bra? Och hur gör vi det på ett sätt som också är hållbart för miljön? I denna artikel ger Nirvan Richter, grundare av Norrgavel, sina bästa tips för att skapa en hållbar kontorsmiljö.
Säg Norrgavel och många gör nog associationer till omsorgsfullt formgivna möbler med ett sparsmakat nordiskt uttryck. Nirvan Richter är grundare av företaget vars affärsidé handlar lika mycket om en inställning till livet som om möblerna som stöttar och främjar det. Vi tog ett samtal med honom om arbetsmiljö och vad som definierar ett bra kontor.
Hellre livsmiljö än arbetsmiljö
Nirvan Richter slår tidigt fast en viktig premiss. Livet blir inte annorlunda eller bättre för att vi omger oss med vackra saker.
Det finns ett missförstånd i vår kultur som går ut på att livets kvalitet kommer av yttre upplevelser. Det är inget fel - det ägnar jag mitt yrkesliv åt - men livet är här och nu, hela tiden. Det är fullkomligt oberoende av yttre omständigheter egentligen, på ett djupare plan.
En bra arbetsmiljö uppmuntrar människor till att söka sitt inre djup, menar Nirvan. När människor har kontakt med sitt inre djup är de också i kontakt med sitt eget livsflöde. Ett bra kontor bör vara inrett för att stötta och hjälpa människorna som vistas i det att göra just det. I stället för arbetsplats slår Nirvan ett slag för att tänka ”plats för liv”.
Jag tänker hellre livsmiljö än arbetsmiljö. En plats som är öppen, kamratlig, utan hierarkier och som är själva motsatsen till tunga direktionsrum.
En variation mellan olika slags ytor så att medarbetare kan välja mellan gemenskap och avskildhet är bra att försöka få till. Rum och miljöer som ”vänder sig inåt” och andas meditation, fokus och mening menar Nirvan också definierar en bra arbetsplats.
Alltmer utsuddade gränser mellan arbete och livet i övrigt
Pandemin har skyndat på uppluckringen av gränsen mellan arbete och livets andra delar, tror Nirvan. Trenden med co-working, att dela arbets- och kontorsmiljö med andra, har vuxit sig allt starkare under senare år vilket Nirvan ser som ytterligare ett bevis på att en nyare syn på arbetsplatsen är här för att stanna.
Gränser suddas ut. Det är livgivande och modernt, fysiskt men också mentalt. Det är en fantastiskt spännande tid, säger Nirvan.
Tidlös inredning är hållbar inredning
Inredningstrender och tidstypiska markörer står inte högt i kurs hos Nirvan. Dagens kontorsmiljöer varierar mycket i utformning, anser han. Från påkostade och medvetet utformade miljöer till ”skrämmande påvra”. Arbetskulturens och företagets ”själ” återspeglas i lokalerna. Ser man sin personal som vänner eller som en vinstgenererande handelsvara?
Att försöka tänka tidlöst och lågmält vid inredning av kontor är en rekommendation. Saker i en byggnad eller fastighet som har lång livslängd ska man inte utsätta för trender eller sätta en tydlig tidskaraktär på, menar Nirvan.
I vårt nya kontor som håller på att ta form kommer vi till exempel att ha 15 x 15 cm vitt kakel i köket. Man får ingen wow-känsla när man ser det men efter tjugo år kommer det fortfarande att se bra ut.
Enkla åtgärder för förbättring av kontorsmiljön
Många företag och organisationer lägger idag stor kraft och inte sällan stora summor pengar vid utformning och inredning av kontoret. Om man inte har möjlighet att avsätta någon större budget för att förbättra miljön, finns det ändå sätt att, för att låna Nirvans ord, skapa en bättre livsmiljö åt de som arbetar på ett kontor?
Det finns jättemycket man kan göra. En viktig sak är att inte kasta ut allt när man gör om lokaler. I stället för att riva ut hela köksinredningen kan man, förhoppningsvis, måla luckorna eller byta ut beslagen. Man kan också lägga in en neutralt grå linoleummatta – utan mönster! – som inte all smuts syns på. Sköter man den rimligt så ser den bra ut efter tio och tjugo år också.
Ett stort problem i många kontorslokaler, kanske framför allt i industriområden, menar Nirvan är att så mycket av inredningen är gjord av dålig kvalitet som inte går att underhålla. Om en stol går sönder eller ett armstöd spricker så finns det inget att göra utan man får kasta ut hela stolen. I många verksamheter drar man sig också för att välja inredning med material som kräver viss underhållning. Det är synd, menar Nirvan.
Materialen man förr kallade underhållsfria finns inte, det finns bara material som inte går att underhålla. Det kräver underhåll med naturmaterial, men det gör livet också. Livet kräver underhåll av den fysiska kroppen, bland annat. Man kanske kan tillåta sig att ha ett fikabord med en träskiva som inte är lackad utan oljad.
Till företaget som vill uppdatera och se över den fysiska miljön har han fyra tydliga råd:
- Anlita en professionell inredare och inte någon i personalen som har det snyggt hemma.
- Försök i största mån att styra bort från ytligt identitetsskapande inredningar och tänk plats för ett gott liv i balans istället.
- Tänk mänskligt och ekologiskt. Utgå från återbruk och material och inredning.
- Ska du köpa nytt så välj hög kvalitet med fokus på hållbarhet, dvs material som kan underhållas och renoveras.