Hoppa till innehåll

Sätt kontoret under lupp och sänk energikostnaderna

Inventera kontoret på energibovar och ta med säsongstänket till jobbet. Det är Ivan Bicanics, drifttekniker på Wihlborgs, främsta tips när energikostnaderna rusar och kallare tider bokstavligen står för dörren.


Energibesparing och energieffektivisering har blivit orden på allas läppar under de månader som elpriserna ökat kraftigt i Sverige och övriga Europa. Nu när det vankas höst och vinter ska värmen som ska aktiveras, något som kommer att märkas på energianvändningen och kostnaderna.  

Börjar det då bli dags att tänka om när det kommer till innetemperatur? 

Både ja och nej. En behaglig inomhustemperatur har betydelse för arbetsro och trivsel och för att människor ska vilja komma till kontoret. Man ska inte behöva sitta och huttra. Samtidigt gör varje grad skillnad för kostnaden. För att få det en grad varmare inomhus krävs att jag höjer framledningstemperaturen med två grader. Förhoppningsvis ökar medvetenheten om det nu när många granskar energikostnaderna på ett helt annat sätt. 

Ta med energitänket till jobbet

Vi är så vana vid en komfortabel innetemperatur att vi associerar en varm respektive kall lokal med sämre standard, menar Ivan Bicanic.

Vi har högre förväntningar på behaglig temperatur på jobbet än vad vi har hemma. Om vi bara kunde tänka mer säsongsbetonat även på jobbet och ta med ett extra plagg på vintern eller vara sommarklädda på sommaren skulle vi behöva tillföra mindre energi än vad hyresgäster ofta önskar sig. Ett väldigt kylt kontor sommartid borde snarare betraktas som sämre ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Enkla åtgärder ger stor effekt 

Ivan Bicanic kontrollerar fastigheterna kontinuerligt så att fönster är täta och att det finns tempererad tilluft. Hyresgästen kan på egen hand göra en insats genom att se över vad som drar mycket energi och vilka tidpunkter medarbetarna faktiskt är på kontoret. 

Har du en handfull skärmar på kontoret spelar det inte så stor roll om det står på standby-läge eller inte, men har du 50 är det en helt annan sak. Samma sak gäller belysning – om mycket belysning är tänd dygnet runt gör det skillnad i längden. Närvarostyrd belysning med lågenergilampor är superbra. Eller att byta ut gamla, ineffektiva vitvaror. Se över din utrustning först, alltså! 

Elradiatorer används ibland för att höja temperaturen lokalt, men slukar mycket energi och kan till och med ge omvänd effekt när centralvärmen är i gång.

I moderna fastigheter kan de i värsta fall göra att det blir kallare eftersom centralvärmen kompenserar genom att sänka temperaturen.

Visste du?

En grad varmare inomhustemperatur innebär fem procent ökad värmeanvändning.

medarbetare på Wihlborgs som är redo att hjälpa dig!
En hand som vrider på en termostat i en byggnad.
En kvinna ändrar inställningarna på en termostat.

Hur kan vi hjälpa dig?

Vill du veta mer om hur Wihlborgs jobbar med energieffektivisering eller vad vi kan erbjuda för rådgivning inom energi? Ta kontakt med Jenny!

Bild på Jenny  Wahl

Jenny Wahl

Drift- och teknikchef
040-690 57 91
Skicka e-post

Mer tips och inspiration

Bli en mästare på att sänka energikostnaderna på kontoret

Bli en mästare på att sänka energikostnaderna på kontoret

Wihlborgs egen energiinnovation i en klass för sig
Wihlborgs egen energiinnovation i en klass för sig

Hållbar fastighetsutveckling

Wihlborgs egen energiinnovation i en klass för sig

Genom Wihlborgs egen lösning för att ta vara på värme och kyla i en och samma fastighet har den totala energianvändningen i Torrdockan 6 i Dockan i Malmö minskat med 55 procent. Nu installeras den effektiva kylvärmepumpen i allt fler Wihlborgsfastigheter.

Så skapar du en hållbar kontorsmiljö

Så skapar du en hållbar kontorsmiljö