Fyra skäl att investera i Wihlborgs
1. Verkar i en attraktiv region
Vår hemmaplan Öresundsregionen har en kraftig befolkningstillväxt, ung och välutbildad befolkning, goda pendlingsmöjligheter och krympande avstånd till kontinenten genom bland annat den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen. Detta är faktorer som får näringslivet att växa och lockar globala företag att lägga sina regionala huvudkontor här.
2. Bygger värdeskapande kluster
Wihlborgs fastigheter finns på utvalda delmarknader med tillväxt och utvecklingsmöjligheter. Här skapar vi koncentrerade kluster av fastigheter, branscher och nätverk som gör det möjligt för hyresgäster att flytta, växa och utvecklas inom vårt bestånd. Vi känner marknaden och regionen väl och kan snabbt fånga upp nya behov och trender. I Malmö, Lund och Helsingborg är Wihlborgs det ledande fastighetsbolaget.
3. Långsiktig och ansvarstagande fastighetsägare
Wihlborgs är en långsiktig ägare som utvecklar och förvaltar fastigheterna i egen regi med hög servicegrad och lokala leverantörer. Vi satsar på flexibla lokaler som kan anpassas efter hyresgästernas skiftande behov med höga krav på kvalitet och hållbarhet, men också med låga driftskostnader. Vi tar hänsyn till ekonomi, människa och miljö i alla våra beslut och har erkänt låg ESG-risk. Vi har som mål att halvera utsläppen i scope 1, 2 och 3 till år 2030, och år 2045 ska vi ha netto noll CO2-utsläpp.
4. Stabil tillväxt och finansiering
Wihlborgs har haft en stark tillväxt under många år och har höjt aktieutdelningen arton år i rad. Grunden för detta är vårt fokus på att kontinuerligt förbättra kassaflödet. Vårt starka driftsresultat i förhållande till vår belåning skapar en god finansiell stabilitet. Detta gör att vi kan ha en attraktiv portfölj av pågående och planerade projekt och kan fånga nya affärsmöjligheter när de kommer.
Wihlborgs finansiering
Hur har Wihlborgs finansieringsstrategi fallit ut de senaste åren?
På Wihlborgs har vi sedan länge vinnlagt oss om att ha olika källor till kapital och inte vara beroende av en och samma. Vi vill inte behöva vidta några extraordinära åtgärder eller förändra vår finansieringspolicy bara för att omvärlden förändras. När t.ex. tillgången till kapital blev sämre och priserna allt högre på obligationsmarknaden för att par år sedan stod vi starka med en hög andel finansiering genom nordiska banker och danska realkreditinstitut. Vi kunde dessutom betala tillbaka obligationer som förfallit med befintliga faciliteter.
Vilka är fördelarna med finansiering via nordiska banker och det danska realkreditsystemet?
Vi har valt att ha bilaterala avtal med nordiska banker eftersom priset varierar mindre och tillgången till kapital är stabilare än vad den är på obligationsmarknaden och för att det ger möjlighet att bygga långsiktiga relationer. Även danska realkreditmarknaden har varit en stabil finansieringskälla med små variationer i marginalerna och möjlighet till mycket långa löptider på lånen. De lån vi tecknat i Danmark de senaste åren har varit på mycket attraktiva nivåer. Om förutsättningarna för våra finansieringskällor skulle ändras får vi naturligtvis ta ställning till det.
Hur kommer räntemiljön att utvecklas framöver och hur ser Wihlborgs beredskap ut?
Vår grundfilosofi är att vi på Wihlborgs inte vet bättre än någon annan vad räntan är imorgon. Däremot har vi en
policy sedan flera år tillbaka som innebär att vi har bestämda andelar av våra ränteförfall under olika tidsperioder. För att uppnå detta använder vi oss av räntederivatinstrument. Målet är att öka förutsägbarheten och minska volatiliteten i våra kostnader. Som det är nu är ungefär halva låneportföljen exponerad mot ränteförändringar, vilket vi tycker är en lagom nivå givet att vi har ett så pass starkt kassaflöde så att vi kan acceptera vissa variationer.
Hur resonerar Wihlborgs kring värdeförändringar och belåningsgrad?
Belåningsgraden påverkas i stor utsträckning av värdeförändringarna som i sin tur är beroende av en mängd antaganden i värderingsmodellerna. De senaste årens utveckling vad gäller inflation och räntor gör det svårare att göra dessa antaganden. Ett mer värdefullt nyckeltal att titta på enligt oss är skulden i förhållande till EBITDA (rörelseresultat). Driftsöverskottet är trots allt det som du kan använda till att betala räntor. En variant av detta nyckeltal är räntetäckningsgraden. Den är hög för Wihlborgs och visar att vi är motståndskraftiga även i en betydligt tuffare räntemiljö.
Hur ser Wihlborgs på refinansiering av skuld på kapitalmarknaden?
Obligationsmarknaden fungerar betydligt bättre 2024 än under de senaste åren. Vi har därför gjort obligationsemissioner igen då marginalerna kommit ner till acceptabla nivåer. Att obligationsmarknaden fungerar är bra för oss och branschen. Vi har under många år lyckats växa utan att ha behövt använda alternativa finansieringsinstrument som hybridobligationer, d-aktier eller preferensaktier, och utan att ha emitterat stamaktier. Det skapar en tydlighet och transparens i vår finansiering som gör det enkelt att analysera och värdera vårt bolag. Det tycker vi är viktigt!
Vi känner marknaden väl tack vare att vi har vårt geografiska fokus och vårt huvudkontor i regionen. Vi förvaltar fastigheterna med egen personal som med en hög servicegrad och ett starkt kundfokus skapar långsiktiga relationer med hyresgästerna. Genom att engagera oss i allt från stadsutveckling till infrastruktur, kompetensförsörjning och inkludering bidrar vi till fortsatt utveckling av Öresundsregionen.
Wihlborgs – en hållbar investering
En investering i Wihlborgs är också en hållbar investering. Vi arbetar aktivt och systematiskt med att begränsa hållbarhetsriskerna i vår verksamhet och värdekedja och strävar efter att förstärka vår positiva påverkan i regionen. Wihlborgs hållbarhetsarbete har gett resultat och detta rapporterar vi i vår års-och hållbarhetsredovisning, våra kvartalsrapporter och här på vår webbplats.
Våra hållbarhetsresultat uppmärksammas också av flera oberoende analytiker och rating-institut som granskar oss regelbundet, däribland GRESB, CDP, ISS och Sustainalytics. Den europeiska branschorganisationen för fastighetsbranschen EPRA utvärderar även vår årliga hållbarhetsrapportering som ingår i års- och hållbarhetsredovisningen.