Sensommaren 2024 står det en champagnefärgad foodtruck parkerad på Dockplatsen i Malmö. Ur luckan flödar frasigt friterad fisk ackompanjerad av tacotillbehör eller klassiska pommes. En av lunchgästerna i kön är Kristoffer Grahn som är förvaltare för Dockan på Wihlborgs. Han känner igen loggan på trucken, för han har besökt Fisky Business – Hanö Hamnkrog under semestern.
– Kristoffer frågade mig över disken om vi var på jakt efter något större, och jag svarade väl något i stil med att vi alltid skannar marknaden. Jag hade faktiskt redan koll på lokalen i Dockan som Kristoffer sedan föreslog. Allt med det här är ett märkligt sammanträffande egentligen, säger Hannes Kindeberg.
Nog för att företaget (som han driver tillsammans med sambon Sofia Lindmark) hade växtvärk – men två våningar på totalt 461 kvadratmeter kändes för stort.
– Känslan var att lokalen skulle bli svår att fylla. Men så kom jag och Sofia på idén att ta in en samarbetspartner och jag drog i väg ett sms till Glenn Pålsson på Perfectly Squared Brewing, som vi känner från evenemangsbranschen. Svaret kom snabbt och innehöll både stora bokstäver och utropstecken, berättar Hannes Kindeberg.
Efter en timmes sms-konversation hade ett koncept spånats fram. Fiskrestaurang på markplan, vardagsrum på våningen ovanför. Glenn Pålsson på hantverksbryggeriet Perfectly Squared Brewing förklarar:
– Vi har sagt att övervåningen kommer att vara ett taproom, och visst kommer det att finnas tappar och öl, men vardagsrummet känns som en bättre beskrivning. Det finns frihet i det ordet. Vi kommer att fylla rummet med vad vi känner för, allt från ölmässor och provningar till konferenser och större lunchsällskap. Det har redan kommit bokningsförfrågningar för övervåningen, så folk har redan förstått hur vardagsrummet ska användas, säger han och fortsätter:
– Jag har börjat städa Blocket på soffor. Sedan behövs det mattor och golvlampor för att skapa känslan vi vill åt. Tanken är att man ska kunna käka mat och sedan slå sig ner i en skön soffgrupp med sina vänner och snacka några timmar. Precis som man gör när man har middag hemma.
På Hanö har Hannes Kindeberg och Sofia Lindmark skapat en hamnkrog värd namnet. Och stilen hänger med till Malmö. Paret har bett sina sociala medier-följare om hjälp med att hitta tavlor, modellbåtar och andra marina saker som kan passa i den nya restaurangen.
– Lokalen har ju faktiskt utsikt över båtarna i småbåtshamnen. Hemtrevligt, avslappnat, återbrukat och personligt ska det bli oavsett hur djupt in vi väljer att dyka in i det marina temat, säger Hannes Kindeberg.
Fisky Business-trucken har stått i Dockan varje onsdag de senaste månaderna. Det har känts viktigt att skapa relationer i området inför expansionen och öppningen av den nya restaurangen.
– Alla som vi pratar med känns väldigt sugna på ett ställe där man inte behöver klä upp sig eller spendera en förmögenhet för att käka. Det ska bli kul att få vara hela Dockans vardagsrum, säger Hannes Kindeberg.