Inkludering i fokus när restaurang Laziza öppnar i Vista
Redan för 13 år sedan öppnade Laziza sin första restaurang i Malmö. Idag driver man två restauranger; i city på Baltzargatan och på Hallenborgsgata i Dockan. När man nu utvidgar verksamheten ytterligare föll valet på Wihlborgs kontorshus Vista, som kommer stå klart i slutet av 2025.
– Vi talar samma språk kring hållbarhet, säger Sadoo Iskandarani, kock och grundare av Laziza som sedan 2019 driver verksamheten tillsammans med Enis Ileri.
De tilltalas båda av Vistas filosofi där både klimat och människa står i centrum. Med Vistas tre miljöcertifieringar känner de sig trygga med att klimatavtrycket blir så litet som möjligt. Själva är de måna om att välja lokalproducerade produkter och närodlade grönsaker under säsong. De kommer också starta en egen liten odling med örter och vitlök på Vistas takterrass.
– Ett annat viktigt bidrag för att minska klimatavtrycket är att största delen av vår mat är vegetarisk. Köttet är ett tillbehör, säger Sadoo Iskandarani.
En affärsidé som går hand i hand med Vistas koncept
När man kliver in på någon av Lazizas restauranger kring lunchtid blir det tydligt att variationen på middagsgäster är stor. Där trängs byggarbetare, kontorsanställda och studenter sida vid sida kring den färgsprakande libanesiska buffén.
– Det är härligt att se mångfalden och kunna erbjuda alla en paus i vardagen i en avkopplande miljö, säger Enis Ileri.
Även personalen i köket präglas av mångfald, både vad gäller kön och kulturell bakgrund. Sadoo Iskandarani berättar att han och Enis Ileris arbetat aktivt med att skapa ett bra arbetsklimat genom att fokusera på vad arbetsplatsen kan erbjuda för att personalen ska må så bra som möjligt.
Detta synsätt tycker de går hand i hand med Vistas koncept att människans behov ska stå i fokus. Förutom ljusa och luftiga lokaler med en genomtänkt ljudmiljö, erbjuder Vista rum för avkoppling, umgänge, grönska, möjlighet att jobba utomhus med utsikt över både Öresundsbron, staden och det skånska landskapet. Dessutom finns det träningslokaler, butiker och kommunikationer runt hörnet.
– Det är en plats där det finns något för alla, en inkluderande miljö. Något vi vill ska genomsyra allt vi jobbar med, från gäster till anställda, säger Sadoo Iskandarani.
Matlagning som minskar utanförskapet i samhället
Sedan några år tillbaka jobbar Laziza aktivt för att minska utanförskapet i samhället. Ett stort lyft för verksamheten var när man för cirka fyra år sedan började anställa kvinnor som hamnat utanför arbetsmarknaden. Det är främst mödrar, med annat modersmål än svenska, som tagit hand om sin familj och lagat mycket mat. Idag är hälften av Lazizas 80 anställda kvinnor som aldrig tidigare haft en anställning i Sverige.
– De är duktiga kockar och en stor tillgång för oss. Men om man är utanför arbetsmarknaden är det lätt att tappa tron på sig själv. Därför jobbar vi mycket med att inspirera och lyfta varandra, berättar Sadoo Iskandarani.
Beviset på att man lyckats tycker han är att personalen stannar i många år, och av de som väljer att sluta är det många som går vidare och blir arbetsledare eller egenföretagare.
Sadoo Iskandarani och Enis Ileri är själva uppvuxna på Lindängen respektive Augustenborg i Malmö, samma områden som många av deras anställda rekryteras ifrån.
– Jag ser min mamma i de här kvinnorna. Detta är vårt sätt att ge något tillbaka till samhället eftersom vi haft turen att det gått bra för oss. Det är mycket tack vare våra föräldrar som har varit goda förebilder, säger Sadoo Iskandarani.