Hoppa till innehåll

Så blev Trivector i Lund Sveriges cykelvänligaste arbetsplats

Nyligen fick företaget Trivector, som huserar i Wihlborgs fastighet Posthornet i centrala Lund, den hedervärda utmärkelsen Sveriges cykelvänligaste arbetsplats av Cykelfrämjandet. Så vilka är framgångsfaktorerna bakom vinsten och hur kan arbetsgivare och fastighetsägare samarbeta för att skapa en mer cykelvänlig arbetsplats?

För ett företag som även till vardags jobbar med en hållbar omställning av transportsektor är det en självklarhet att den egna arbetsplatsen ska fungera som förebild.

- Cykling är en av våra hjärtefrågor och vi strävar ständigt efter att förbättra förutsättningarna för våra medarbetare att använda cykeln som transportmedel, säger Pernilla Hyllenius Mattisson, mobilitetssamordnare och affärsområdesansvarig för verksamheters transporter på Trivector Traffic.

    Trivectors kontor på Vävaregatan i Lund uppfyllde hela 40 cykelvänliga kriterier av 48 möjliga. Här erbjuds alla medarbetare till exempel förmånscykel, regelbunden cykelservice och att köpa Hövding-hjälm till rabatterat pris. För kortare tjänsteresor finns tjänstecyklar och Hövding att låna.

    Posthornet ligger mitt i centrala Lund.


    Cyklisterna i första rummet

    En nyckelfaktor för att lyckas skapa en cykelvänlig arbetsplats är ett gott samarbete med fastighetsägaren, menar Pernilla Hyllenius Mattisson:

    - Redan vid planeringen av lokalerna på Posthornet hade vi en mycket bra dialog med Wihlborgs. Det är alltid lättare att göra rätt när huset byggs än att ändra efteråt, säger hon.

    När Rickard Berlin, projektledare på Wihlborgs, planerade kontorshuset Posthornet tillsammans med arkitekterna var uppdraget tydligt – cykelrummet skulle få lov att ta plats.

    - Vi ville inte förpassa cyklisterna till någon mörk källare. Cykelrummet skulle vara rymligt, välkomnande och synas utifrån.

    Rickard Berlin är projektledare på Wihlborgs. Den 3 maj deltar han tillsammans med Trivector i ett seminarium på temat cykelinspiration.


    Gemensam sportdepå

    Dialogen genom hela processen resulterade i ett cykelrum i entréplan med gott om cykelställ, bra belysning, privata omklädningsrum med dusch, låsbara skåp för ombyteskläder och torkrum för svettiga eller regnblöta kläder. Faciliteterna finns i en för hela fastigheten gemensam ”sportdepå”.

    Pernilla Hyllenius Mattisson och Rickard Berlin är rörande överens om att just bra cykelparkeringsmöjligheter är a och o för att människor ska välja att cykla.

    - Det är först när bra cykelparkering är på plats som man kan få full effekt av de andra delarna, säger Pernilla Hyllenius Mattisson.


    Trivectors och Wihlborgs topp tre viktigaste åtgärder för att få till en cykelvänlig arbetsplats:

    1. Tilltalande inomhusparkering som med fördel planeras in i ett tidigt skede.
    2. Omklädningsrum med dusch och värdeskyddad förvaring.
    3. Uppmuntran till cyklister, till exempel service av privata cyklar.

    Om utmärkelsen Sveriges cykelvänligaste arbetsplats

    Cykelvänligast är en nationell plattform som drivs av Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 32 kommuner och tre regionala organisationer. År 2022 deltog totalt över 200 arbetsplatser från hela Sverige och runt 70 av dem diplomerats som cykelvänliga.

    Vinnarna av 2022 års upplaga är:

    Årets cykelvänligaste arbetsplats: Trivector (Lund), som också vinner kategorin mindre arbetsplatser
    Årets cykelvänligaste mellanstora arbetsplats: AF Bostäder (Lund)
    Årets cykelvänligaste stora arbetsplats: Intraservice, Göteborgs stad
    Årets cykelidé: CPAC Systems (Mölndal)

        Onsdagen den 3 maj anordnar Trivector och Wihlborgs ett webbinarium på temat cykelinspiration och delar med sig av sina erfarenheter. Håll utkik!




        Våra senaste artiklar

        Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen
        Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen

        Inspirerande kunder

        Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen

        Deras innovation har redan räddat över 300 ton mat från att bli svinn – nu har Helsingborgsföretaget Foodtel siktet inställt på uppskalning. Med sin bas på techhubben Hetch är förutsättningarna särskilt goda.
        Här tar Skånes mest innovativa företag plats
        Här tar Skånes mest innovativa företag plats

        Stad & region

        Här tar Skånes mest innovativa företag plats

        Wihlborgs vill se Öresundsregionen fortsätta växa och utvecklas. Detta bidrar man till genom att investera i innovationskluster där morgondagens framgångsrika företag slår rot, frodas och bidrar till viktig samhällsutveckling.