Från traditionellt till aktivitetsbaserat arbetssätt – Resurs Bank om flytt, förändring och framtidens kontorsarbete
Under de år som Resurs Bank varit hyresgäst hos Wihlborgs har företaget tredubblat sin yta. Sofia Mårtensson, Facility Manager Nordic på Resurs Bank, berättar om hur företaget resonerat kring val av lokaler och hur de bytt arbetssätt från traditionellt kontorsarbete till aktivitetsbaserat arbetssätt.
I rollen som Facility Manager Nordic på Resurs Bank är Sofia Mårtensson den som driver alla de nordiska kontorens flytt- design-, inrednings- och renoveringsprojekt. Förra året var det Oslokontoret som bytte lokaler, och i augusti i år blev hon klar med Helsingforskontorets renovering och uppfräschning.
– Vi vill ha en igenkänningsfaktor på kontoren. Oavsett vilket av våra kontor du kommer in på ska du känna att du är på Resurs Bank. Vi har samma röda tråd i inredning och design, säger Sofia Mårtensson.
Resurs Bank är en nisch-bank som finns i hela Norden, med huvudkontor i Helsingborg och övriga kontor placerade i Malmö, Borås, Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Verksamheten grundar sig i företagets ursprungliga syfte. Resurs Bank föddes på 1970-talet med visionen att erbjuda enkla finansieringslösningar för detaljhandeln. Idag stöttar Resurs Bank miljontals kunder med lån, sparande och betalningslösningar för butik och e-handel.
Möjlighet att växa i Wihlborgs lokaler
Resurs Banks Malmökontor låg tidigare på Södergatan, i Wihlborgs lokaler, men 2021 blev kontoret för trångt. Under de sex år som Resurs Bank varit hyresgäst hos Wihlborgs har ytan tredubblats.
Att vända sig till Wihlborgs för att hitta nytt kontor kändes självklart, eftersom Resurs Bank trivts bra med Wihlborgs som hyresvärd. Men var de skulle flytta var inte lika självklart. Valet föll på lokalerna i fastigheten Neptun 6, Slottsgatan 2, där de fick 1 300 kvadratmeter, 100 arbetsplatser och fin storstadsvy över kanalen och Malmö Live på andra sidan.
– Läget här är jättebra. Nära centralen med stan runt hörnet, bra lunchmöjligheter och bra för våra medarbetare som bor centralt och går eller cyklar till jobbet.
Valet föll på lokalerna i fastigheten Neptun 6, Slottsgatan 2, där de fick 1 300 kvadratmeter, 100 arbetsplatser och fin storstadsvy över kanalen och Malmö Live på andra sidan.
– Läget här är jättebra. Nära centralen med stan runt hörnet, bra lunchmöjligheter och bra för våra medarbetare som bor centralt och går eller cyklar till jobbet.
Skräddarsydda och funktionella arbetsutrymmen
Under ett drygt decennium har Designstudion Superlab varit Resurs Banks arkitekt och designleverantör och har under årens lopp arbetat med flera flyttar, inklusive totalrenoveringar och införandet av nya inredningskoncept och arbetsmetoder. Även i denna process har Superlab har varit Resurs Banks partner hela vägen - från att inledningsvis agera stöd i sök av ny lokal till att skapa skräddarsydda och funktionella arbetsutrymmen för hyresgästen.
– Det är fantastiskt att kunna följa en kund under så lång tid och få möjlighet att lära känna organisationens faktiska identitet. Framför allt bygger man fina relationer och förstår varandras förväntningar vilket skapar bra projekt, säger Jenny Madsen, Strategic Advisor och Concept Developer på Superlab.
Kontoret ska vara en bra plats för alla
I samband med bytet av lokaler började Resurs Bank tillämpa aktivitetsbaserade arbetsplatser, ABW. Men den största förändringen för Resurs Bank var inte bytet av lokaler, utan bytet av arbetssätt som de gick igenom för tre år sedan.
För att säkerställa att de nya lokalerna harmoniserar optimalt med deras arbetskultur och behov genomförde Superlab omfattande undersökningar av bankens arbetsmetoder genom enkäter och djupintervjuer med medarbetare. Resultatet blev ett inredningskoncept som inte bara återspeglar företagets identitet utan också skapar en trivsam och funktionell arbetsmiljö. Förändringsprocessen säkerställdes genom workshops och informationsmöten och medarbetare gavs under hela arbetet möjlighet att förmedla sina tankar och önskemål kring projektet.
Med ABW strävar man efter att det ska finnas en bra plats för alla. Det kan vara ett klassiskt skrivbord, en soffgrupp, höga ståbord där man kan landa mellan möten, och ytor som lämpar sig för gemensamma projekt. Idén är att det ska vara arbetsuppgiften som styr var du sätter dig på morgonen. Sofia Mårtensson berättar att övergången innebar en skräckblandad förtjusning för många medarbetare.
– Det viktiga att förstå när man ska gå över till ABW är att det inte är ett inredningsprojekt, utan ett förändrat arbetssätt som ska implementeras i hela organisationen. Jag vet att många var oroliga, men det är också många som blivit väldigt nöjda. Flera har sagt ”Jag trodde aldrig att jag skulle kunna arbeta så här, men jag älskar det”, säger Sofia Mårtensson.
Tillsammans med Wihlborgs anpassade Resurs Bank sina lokaler för att fungera för den aktivitetsbaserade arbetsplatsen, ABW.
Hybridarbetet skapar nya rum
Det aktivitetsbaserade arbetssättet, och att Resurs Bank tillämpar hybridarbete, det vill säga att 60 procent av tiden ska man vara på kontoret och 40 procent får man arbeta hemifrån, har lett till att de kunnat dra ner på vissa ytor och prioritera andra. En öppen plats, ”Town Hall”, finns på alla deras kontor. Där ska man kunna samla hela kontoret för gemensamma events, föreläsningar eller information från företagsledningen.
– Vi har rivit många väggar! Här var bara kontorsrum, inte en öppen yta någonstans. Wihlborgs har varit superflexibla och vi har haft bra dialog hela tiden. Det känns som de alltid vill kundens bästa. Det känns tryggt att ha en större fastighetsägare i ryggen, eftersom de har så mycket att erbjuda, berättar Sofia Mårtensson.