Hoppa till innehåll

"Det är i CellaVisions DNA att tillhöra den här miljön” - CellaVision om kontoret i Bricks

CellaVision expanderar med nya kontorsytor på entréplan i Bricks, fastigheten på Ideon Science Park som huserar medicinteknikbolagets huvudkontor sedan fem år tillbaka. Magnus Blixt, CFO, framhåller läget och de anpassade kontorsytorna som fastighetens stora fördelar. Vilken betydelse har kontoret och lokalerna för CellaVision och hur upplever man Wihlborgs som hyresvärd? 


Börsnoterade medicinteknikbolaget CellaVision utvecklar och säljer bildanalyssystem för diagnostisering av blod och andra kroppsvätskor. Med hjälp av automatisering och digital bildbehandling bidrar företagets produkter till ett effektivare arbetsflöde för laboratorier på sjukhus i Sverige, Europa och runtom i världen. Huvudkontoret ligger i Lunds nordöstra del, närmare bestämt i kontorsfastigheten Bricks på Ideon Science Park.

Magnus Blixt har varit bolagets CFO sedan 2013. Entreprenörsandan och de djupa kunskaperna hos medarbetarna lockade honom till företaget och imponerar fortfarande.

- Fokus på CellaVision har hela tiden varit att när tekniken är klar ska vi ut överallt. Vår teknik funkar helt globalt. Det tycker jag har varit en väldigt spännande resa att ha varit med på, berättar Magnus.

Långsiktig fastighetsförvaltning ger förutsättningar att trivas

För ungefär fem år sedan flyttade CellaVision från lokaler på västra sidan om E22 till sina nuvarande, precis öster om vägen. För tre år sedan förvärvade Wihlborgs fastigheterna Node, Cube och Bricks med CellaVision som hyresgäst i den sistnämnda.

- När Wihlborgs kom in upplevde jag att det blev en annan långsiktighet i sättet att ta hand om fastigheten. Vi hade haft problem med luften, där värme och kyla inte riktigt funkade, berättar Magnus.

Kontoren med fönster som vette åt söder blev väldigt varma när solen stod på. Lösningen kom i form av att Wihlborgs satte på jalusier på utsidan av fastigheten.

- Det var säkert en investering som Wihlborgs fick göra och som skulle betala sig på lång sikt. Med en gång så blev inomhusklimatet perfekt. Det är en del i det långsiktiga arbetet, fortsätter Magnus. 

CellaVisions kontor i Bricks på Ideon Science Park har en mix av gemensamma ytor och mindre rum. I bild Magnus Blixt och kollegan Elizabeth Anderberg.

Restaurang, konferensrum och solceller skapar värde

I Bricks finns såväl restaurang som konferensrum, aula och reception, gemensamma ytor och resurser som husets hyresgäster har nytta av.

- Personerna man kommer i kontakt med i både restaurangen och receptionen verkar trivas. Vet man inte hur man ska lösa något så frågar man receptionisten Rosa. Men det är inte bara hon utan det är andan bland de som jobbar i huset. Varför ha tråkigt när man kan ha roligt?

På Bricks tak invigde Wihlborgs i september förra året en 2500 kvadratmeter stor solcellsanläggning, bolagets hittills största i sitt slag. Man räknar med att producera cirka 247 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 70 lägenheters årsförbrukning av hushållsel. Det är en satsning Magnus och kollegorna på CellaVision välkomnar.

- Vi har rätt så medvetna anställda och rekryterar mycket från universitetet. Vi märker ju av vad som menas med ”employer value proposition”. En del av det är att leva hållbart. Här passar solcellerna in bra.

Läget en viktig faktor för placering av kontor

Med sin placering i nordöstra Lund ligger CellaVisions huvudkontor inbäddat i Ideon Science Park, ett av Sveriges ledande innovationskluster. Läget är ingen tillfällighet understryker Magnus.

- Jag skulle vilja säga att det är i CellaVisions DNA att tillhöra den här miljön och få ha närheten till andra bolag med teknikinnehåll i sina produkter och till universitetet.

Många ingenjörsstudenter skriver sina uppsatser i samarbete med CellaVision, extrajobbar på bolaget och börjar arbeta där efter examen.

- Första terminen får vi ge lite, men sen får vi tillbaka väldigt mycket. Jag tycker det är en win-win att vara nära skolan och jobba på det viset. Om någon exempelvis är sjuk eller är ledig under sommaren så finns det ofta en student som täcker upp.

Närheten till goda kommunikationer är en annan tungt vägande fördel. Regionbussar stannar vid E22:an, spårvagnen gör uppehåll på Telefonplan och cykelförrådet i huset gör att anställda som tar cykeln till kontoret kan förvara den säkert under arbetsdagen.

Tillgången till ett gym är också ett uppskattat inslag.

- En del förlänger lunchen eller förkortar fredagen för att få in sin träning i vardagen. Det är viktigt.

Mix mellan grupprum och egna rum

När CellaVision flyttade in på Bricks fick man vara med och utforma lokalerna. När man frågade personalen om deras behov framkom önskemål om att i stor utsträckning ha cellkontor eller ensamkontor.

- Jag tror det beror på att vi har ganska många mjukvaruutvecklare som behöver kunna stänga dörren och gå in i sin bubbla. Det var skönt att vi kunde få det så. Sen har vi lite grupprum också där vi kan arbeta mer projektinriktat och där vi blandar discipliner, förklarar Magnus.

Att få in ljus är en annan viktig faktor för ett bolag som CellaVision. I lokalerna i Bricks har man ljusinsläpp från två håll.

- I mitten har vi kunnat använda ytan till labb, till testutrustning för nya system och till projektytor där ingen sitter permanent utan där man kan komma och gå. Om vi jämför med ytorna vi hade innan på andra sidan E22:an innan så utnyttjar vi kvadratmetrarna mycket mer effektivt här för de är mer lämpade för oss.

När CellaVision nu expanderar med nya kontorsytor på första våningen i Bricks finns redan en planlösning. Här har man valt att behålla de rum som redan var grupprum som grupprum medan man låtit öppna ytor bli cellkontor.

- I samråd med Wihlborgs så har vi tittat på vad som är en vettig ombyggnad. Det känns bra att vi har kunnat ha den dialogen och jag tror personalen uppskattar också att vi försöker tänka hållbart. Vi har kunnat förklara hur vi resonerar och tänker och med det som bakgrund har vi kunnat få guidning kring hur det här skulle kunna se ut.

Varierande arbetsmiljö ger värdefulla utbyten

På CellaVision vill man att medarbetare känner sig omhändertagna. Många timmar spenderas på jobbet och Magnus poängterar att kontoret har en viktig roll för trivsel och arbetsglädje.

- Behoven skiljer också lite om man är ung eller äldre, om man kommer direkt från universitetet eller om man har jobbat en bra period och har familj hemma. Vi märker att här är lite brädspelskvällar på kontoret och då ska lokalerna tillåta det.

Magnus Blixt i receptionen_CellaVision_Wihlborgs.jpg

- Det är trevligt att lokalen kan erbjuda en liten stunds eftertanke eller rekreation mitt på dagen i form av en terrass där man kan gå ut och ta en kopp kaffe. Restaurangen ska man också värdera lite extra, menar Magnus Blixt, CFO på CellaVision.

Förutom kontorsmiljön nyttjar Magnus Bricks övriga ytor för att variera arbetsdagen.

- Det är trevligt att lokalen kan erbjuda en liten stunds eftertanke eller rekreation mitt på dagen i form av en terrass där man kan gå ut och ta en kopp kaffe. Restaurangen ska man också värdera lite extra. Där sker utbyten som inte sker i möten i konferensrum. Miljön ska vara skiftande.


Våra senaste artiklar

Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen
Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen

Inspirerande kunder

Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen

Deras innovation har redan räddat över 300 ton mat från att bli svinn – nu har Helsingborgsföretaget Foodtel siktet inställt på uppskalning. Med sin bas på techhubben Hetch är förutsättningarna särskilt goda.
Här tar Skånes mest innovativa företag plats
Här tar Skånes mest innovativa företag plats

Stad & region

Här tar Skånes mest innovativa företag plats

Wihlborgs vill se Öresundsregionen fortsätta växa och utvecklas. Detta bidrar man till genom att investera i innovationskluster där morgondagens framgångsrika företag slår rot, frodas och bidrar till viktig samhällsutveckling.