Hoppa till innehåll

Fokus på att engagera fler människor och få ännu fler bolag att växa

Som liten ville hon bli president för att kunna förändra världen. Men det har hon bevisat att man inte behöver bli. Man kan göra skillnad ändå. Under sitt första år på gymnasiet grundade Aliya Sabir organisationen Ung integration tillsammans med elva andra skolkamrater. Kort därpå, våren 2017, tilldelas hon stipendiet Kompassrosen, utdelat av Kungen. Idag är hon en drivande kraft på HETCH.

Som Head of Sustainability and Startup Space på HETCH skiljer sig kanske arbetet från hennes andra engagemang på pappret, men i grund och botten är det samma sak, menar hon.

— Det handlar om människorna, att engagera sig i dem. Jag älskar människor. Jag drivs av att vara med och hjälpa och stötta människor till att utvecklas. Så det här är för mig en plats där idéer från hela världens alla hörn och kanter bara kommer in och lyfts och tas emot med ett stort hjärta.

Värdeskapande kulturer påverkar arbetssättet

Aliya har jobbat på många olika platser och sett hur arkitekturen speglar vad kulturen värdesätter och hur det påverkar hur man arbetar. Något som hon menar blir mer och mer intressant att beakta och väva in i tänket, speciellt i kluster med många olika nationaliteter.

— Men det finns en annan förutsättning som jag tror är ännu viktigare att försöka skapa, speciellt nu efter pandemin. Och det är det som arkitekterna brukar kalla för en psykologiskt trygg miljö. När du känner dig avslappnad så slipper du vara på defensiven och alert hela tiden. Då kommer också idéerna. Men det är så klart lika mycket en ledarskapsfråga. Som community tror jag vi har mycket att erbjuda av detta på båda planen.

Aliya var bland de första på HETCH och har fått vara med att sätta stämningen på hela platsen. Hon understryker verkligen vilken mäktig känsla det var och är att se hur allting tar form. Och blickar hon framåt ser hon hur denna resa bara börjat och hur vi kommer kunna engagera fler människor och få ännu fler bolag att växa. Eller som Aliya säger: Det bubblar mycket här nu.

En av personerna bakom entreprenörsprogrammet Techship

Hösten 2021 startade HETCH entreprenörsprogrammet Techship, ett program där unga, oavsett bakgrund, från Helsingborgs alla hörn möts för att arbeta med idéer, koncept och sig själva och förstå värdet av entreprenörskapet. Ett program där varje person kan nå sin fulla potential. Tillsammans med deltagarna som vill satsa på sina drömmar har HETCH skapat en arena, ett “safe-space” där de kan testa och utveckla idéer med fokus på “user journey”. Aliya är ansvarig projektledare för Techship och säger så här:

-  Techship bidrar till Helsingborgs tillväxt och integration och via programmet ger vi deltagarna en full användarupplevelse om hur det är att faktiskt gå från idé till verklighet. De ska förstå vad som krävs och vad det innebär att starta något från grunden, att vara med i ett team med helt nya människor, att misslyckas och att lyckas.

Batch 1 av Techship drog i gång hösten 2021 och processen har filmatiserats av Dragos Cruceat. I filmen som fått namnet ”Techship the documentary movie” har han följt ungdomarnas och konceptets resa. Den 19 maj hade filmen galapremiär inför fullsatt salong i Helsingborg. Batch 2 är nu öppen och drar i gång den 19 september 2022.

Aliya Sabir är ansvarig projektledare för entreprenörsprogrammet Techship.

____________

Bland initiativtagarna till Techship står förutom HETCH även vi på Wihlborgs Fastigheter och Helsingborgshem.


Våra senaste artiklar

Färgstarkt huvudkontor på bästa läge – TicTac Learn har hittat hem i Dockan
Färgstarkt huvudkontor på bästa läge – TicTac Learn har hittat hem i Dockan

Inspirerande kunder

Färgstarkt huvudkontor på bästa läge – TicTac Learn har hittat hem i Dockan

TicTac Learn vill sitta där det händer. På huvudkontoret i Dockan, i färgstarkt inredda lokaler på Dockplatsen 1, njuter de anställda av läget, somriga uteluncher och spektakulär havsutsikt.
Ny framsida i centrala Lund
Ny framsida i centrala Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ny framsida i centrala Lund

Den södra delen av fastigheten Armaturen i centrala Lund görs nu om till en modern arbetsplats för SaaS - bolaget Voyado. Utanför skapas en inbjudande entré med växtlighet och på insidan får moderna installationer samsas med Armaturfabrikens äldre detaljer. Hållbarhet, långsiktig förvaltning och samarbete är ledorden för projektet som väntas vara klart till hösten 2024.