I Fika Bergas nya lokaler samlas den växande skaran fikasugna kunder
När lokalen bredvid Fika Bergas gamla cafédel blev ledig bestämde sig Helen Arvidsson, ägare till Fika Berga, att ta chansen och expandera sin verksamhet. Dels för att kunna skapa en lokal som möter personalens och verksamhetens behov, dels för att kunna producera ännu fler delikatesser för den växande kundskaran.
– Jag räknade med att personalen skulle kunna producera ungefär 20 procent mer efter expansionen, eftersom vi får mer utrymme att tillverka och förvara.
Sedan några månader tillbaka är den nya cafédelen helt iordningställd. Som ägare var Helen högst delaktig i utformningen av den nya lokalen som anpassades tillsammans med Wihlborgs. Hon ser tillbaka på projektet med glädje, även om det stundtals kändes utmanande att både renovera och hålla i gång verksamheten i de befintliga lokalerna.
– Det har varit en kraftansträngning att genomföra projektet med pågående verksamhet. Speciellt med personalen som ska producera i tillfälliga lösningar, alla beslut som ska tas och inredning som ska köpas in. Men stämningen har varit god och nu njuter vi av vår nya lokal. När man tänker tillbaka så är det helt fantastiskt att vi lyckats hålla öppet hela tiden med full aktivitet och bibehållen omsättning, berättar Helen.
Enligt Therese Åhlén, projektledare för expansionen, var ett av målen med projektet att påverka den pågående verksamheten så lite som möjligt.
– Vi började med att skapa en ny tillfällig entré till den gamla lokalen, samtidigt som vi skärmade av renoveringen med en tillfällig vägg.
Efter noggrann planering kunde renoveringsarbetet i Fika Bergas nya lokaler ta fart. Bland annat valde man att flytta drive-in-luckan till gaveln på huset för bättre synlighet från vägen. Inomhus revs väggar för att skapa en mer öppen och välkomnande planlösning. Samtidigt genomfördes nya installationer av vatten, avlopp och el för att effektivisera arbetsflödet och tillgodose nya placeringar av kaffemaskin, ismaskin och en ny kassa.
– Genom nära dialog med hyresgästen och genom att anpassa lokalen från grunden har vi kunnat skapa en enhetlig och funktionell arbetsplats och en luftigare entré för besökare, avslutar Therese.