Hoppa till innehåll

I Fika Bergas nya lokaler samlas den växande skaran fikasugna kunder

I Fika Bergas nyrenoverade lokaler råder febril aktivitet i morgonrusningen. Här samlas familjer, pensionärer och företagare från området för dagens första mål. Den välfyllda disken med delikata bakverk, bullar och mackor lämnar besökarna med flera olika valmöjligheter. Drive-in-luckan på gaveln gör det dessutom extra smidigt att hämta sin mat för den som är på språng.

När lokalen bredvid Fika Bergas gamla cafédel blev ledig bestämde sig Helen Arvidsson, ägare till Fika Berga, att ta chansen och expandera sin verksamhet. Dels för att kunna skapa en lokal som möter personalens och verksamhetens behov, dels för att kunna producera ännu fler delikatesser för den växande kundskaran.

– Jag räknade med att personalen skulle kunna producera ungefär 20 procent mer efter expansionen, eftersom vi får mer utrymme att tillverka och förvara.

Helen Arvidsson, ägare till Fika Berga, är nöjd med expansionen.

Sedan några månader tillbaka är den nya cafédelen helt iordningställd. Som ägare var Helen högst delaktig i utformningen av den nya lokalen som anpassades tillsammans med Wihlborgs. Hon ser tillbaka på projektet med glädje, även om det stundtals kändes utmanande att både renovera och hålla i gång verksamheten i de befintliga lokalerna.

– Det har varit en kraftansträngning att genomföra projektet med pågående verksamhet. Speciellt med personalen som ska producera i tillfälliga lösningar, alla beslut som ska tas och inredning som ska köpas in. Men stämningen har varit god och nu njuter vi av vår nya lokal. När man tänker tillbaka så är det helt fantastiskt att vi lyckats hålla öppet hela tiden med full aktivitet och bibehållen omsättning, berättar Helen.

Sedan en tid tillbaka är den nya cafédelen färdigställd och redo att ta emot fikasugna kunder från Berga företagsområde och andra delar av staden.

Enligt Therese Åhlén, projektledare för expansionen, var ett av målen med projektet att påverka den pågående verksamheten så lite som möjligt.

– Vi började med att skapa en ny tillfällig entré till den gamla lokalen, samtidigt som vi skärmade av renoveringen med en tillfällig vägg.

Under renoveringen passade man på att riva väggar och ändra planlösningen. Innanför cafédisken utfördes nya installationer för att optimera arbetsflödet för personalen.

Efter noggrann planering kunde renoveringsarbetet i Fika Bergas nya lokaler ta fart. Bland annat valde man att flytta drive-in-luckan till gaveln på huset för bättre synlighet från vägen. Inomhus revs väggar för att skapa en mer öppen och välkomnande planlösning. Samtidigt genomfördes nya installationer av vatten, avlopp och el för att effektivisera arbetsflödet och tillgodose nya placeringar av kaffemaskin, ismaskin och en ny kassa.

– Genom nära dialog med hyresgästen och genom att anpassa lokalen från grunden har vi kunnat skapa en enhetlig och funktionell arbetsplats och en luftigare entré för besökare, avslutar Therese.


Relaterade artiklar

Rätt resurser på en och samma plats - på Väla södra samlokaliserar Renta sin verksamhet
Rätt resurser på en och samma plats - på Väla södra samlokaliserar Renta sin verksamhet

Inspirerande kunder

Rätt resurser på en och samma plats - på Väla södra samlokaliserar Renta sin verksamhet

Under 2024 kommer maskinuthyrningsbolaget Renta att samlokalisera sina verksamheter i Helsingborg och uppföra en ny,toppmodern anläggning på Väla södra. Här kommer det nationella bolaget att kunna fortsätta sin utveckling, samtidigt som de nya lokalerna kommer bana väg för en mer effektiv verksamhet.
Inkludering i fokus när restaurang Laziza öppnar i Vista
Inkludering i fokus när restaurang Laziza öppnar i Vista

Hållbar fastighetsutveckling

Inkludering i fokus när restaurang Laziza öppnar i Vista

Den libanesiska restaurangen Laziza i Malmö lockar matgäster från olika kulturer och arbetsplatser. Restaurangen jobbar också aktivt för att minska utanförskapet i samhället genom att rekrytera personer som står långt från arbetsmarknaden. Nästa år växer verksamheten med en ny restaurang i Wihlborgs nya kontorshus Vista i Hyllie - en byggnad som sätter både människa och klimat i centrum.

Våra senaste artiklar

”Jag ville göra det enklare att vara företagare”
”Jag ville göra det enklare att vara företagare”

Inspirerande kunder

”Jag ville göra det enklare att vara företagare”

Emil Rosenlund grundade ViPo Säkerhetstjänster vid 23 års ålder och har sedan dess byggt upp en verksamhet med fokus på bolagsbevakning, brandsäkerhet och kreditbevakning. Idag har företaget 14 anställda och sitter i Wihlborgs ikoniska kontorshus Svea med utsikt över centrala Helsingborg. Här fortsätter verksamheten att utvecklas i takt med Helsingborgs näringsliv.
Från foodtruck till flaggskepp – Fisky Business har lagt till i Dockan
Från foodtruck till flaggskepp – Fisky Business har lagt till i Dockan

Hållbar fastighetsutveckling

Från foodtruck till flaggskepp – Fisky Business har lagt till i Dockan

Ett restaurangbesök i Blekinge skärgård var den första av en rad tillfälligheter, som lett till att Foodtruck-entreprenörerna bakom Fisky Business nu öppnar nytt i Dockan. Tillsammans med ölentusiasterna på Perfectly Squared Brewing välkomnar de grannskapet till hamnens nya vardagsrum.