Hoppa till innehåll

Medeon-bolaget Medarca hjälper äldrevården hantera läkemedel säkert

I en kontorslokal på tredje våningen i Medeon öppnar Lars Malmgren entrédörren. Han är VD och en av grundarna av Medarca, företaget som i snart tre år utvecklat produkter som hjälper vårdpersonal att hantera mediciner på ett både smidigt och säkert sätt. Hur föddes affärsidén, vad löser företaget för problem? Och hur är tillvaron som hyresgäst på Medeon?

Från kontanthantering till säkra skåp

Det började på ett företag i kontanthanteringsbranschen. Här lärde kollegorna och Medarcas grundare Lars Malmgren, Anders Sjöström och Per Ola Ingvarsson känna varandra. Här skaffade de sig också värdefull kunskap om digitalisering och internationalisering som skulle visa sig komma väl till pass.

Det var Anders som via en kompis blev tipsad om en kille som hade en lösning för medicinhantering, då riktad mot apotek. Han blev tillfrågad om han kunde hjälpa till att göra lösningen industriell. Det kunde han och något år senare, när förändringar hos den dåvarande arbetsgivaren gav honom möjlighet att på heltid fokusera på ett nytt projekt, lades grunden till Medarca. Anslöt till företaget gjorde också förra kollegorna Lars och Per Ola.

- Vi har lämnat apotek som marknad och formats in i äldrevården. Vi upptäckte att äldrevården inte alls var så digital som kontanthanteringsbranschen, berättar Lars.

Digitala skåp minskar risken för fel i läkemedelshantering

För Medarcas grundare var det viktigt att inte bli ett mjukvarubolag utan ett produktbolag. Läkemedelsskåpet Meddibox, bolagets mest etablerade produkt, är ett digitalt skåp där användaren – den vårdanställda - loggar in med personlig inloggning och får tillgång till en medicinlista på en pekskärm. Beroende på vilket läkemedel som ska delas ut till vårdtagaren öppnas olika luckor en efter en. Den vårdanställda, ofta en undersköterska eller medicinskt ansvarig sjuksköterska, signerar därefter också läkemedelshanteringen digitalt vilket ger full spårbarhet.

- Det vanligaste felet vid läkemedelshantering är att man delat ut medicinen men glömt att skriva upp att man gjort det. Ett vårdboende i England som vi pratade med hade 100 rapporterade fel om året vad gäller läkemedelshantering. Det slipper du med Meddibox, förklarar Per Ola.

Värdena som Medarca bidrar med till äldrevården kan sammanfattas med säkerhet, effektivitet och trygghet. Och, inflikar Anders, narkotikahantering.

- Narkotikahantering är ett stort problem i branschen med stora mörkertal. Narkotika som inte är räknad försvinner ut i samhället. Med våra system har du möjlighet att få koll på detta. Det är ett enormt värde för samhället.

Anders Sjöström (t.v.) är en av Medarcas grundare. Till höger visar han och medgrundaren Per Ola Ingvarsson upp ett av de digitala läkemedelsskåp bolaget utvecklar och producerar.

Produktutveckling har skett nära marknaden

Utvecklingen av skåpet har skett i samarbete med marknaden vars krav och önskemål på produkten fått bestämma dess funktioner och utformning.

- Vi har inte suttit på kammaren utan vi har varit ute på högskolor och universitet och därefter fått kundkontakt. Jönköpings kommun kom till exempel med direkta krav vilket hjälpte oss väldigt mycket med Meddibox.

Den nära marknadskontakten gav också upphov till ett digitalt nyckelskåp som gör det enkelt att ha koll på nycklar, ett behov verksamheter med många fysiska nycklar i omlopp upplever.

- För våra investerares del är vårt sätt att bygga lösningar inom samma område deras garant att pengarna kommer att investera sig, menar Lars.

      Störst betydelse för Medarcas utsikter att växa och expandera har just nu tiden och tid skapas framför allt av kapital. Ungefär tjugo investerare har gått in med kapital och en av dem är även styrelseordförande. Att söka kapital är ofta en tidskrävande uppgift för uppstartsbolag. Medarcas grundare tipsar den som står inför denna process att först och främst inventera det egna nätverket.

      - Vi har allt från ”vanliga människor” till proffsinvesterare bland våra investerare. Ovanpå det har Almi Invest gått in med kapital också, berättar Lars.

      Medarca har breddat produktportföljen och tillverkar också säkra nyckelskåp, efter feedback från marknaden.

      Tillväxt genom distributörer – i Sverige och Europa

      Den närmaste framtiden menar Medarca blir intensiv med mycket fokus på tillväxt, framför allt i Sverige där man har sin bas men snart även utanför landets gränser.

      - En väldigt viktig del i vårt DNA är export. Vår målsättning är att bygga upp distributörer i Sverige och inte ha någon egen försäljningsorganisation här.

          Till dags datum har man inlett samarbeten med distributörer som Alfa eCare som utvecklar digitala lösningar för vård och omsorg. En annan distributör är Arkivexperten som säljer säkra skåp till en rad olika branscher och är starka inom digital försäljning. På några års sikt är Lars däremot tydlig med att Medarcas produkter når en bredare publik än Sverige.

          - Då har vi byggt upp ett distributörsnätverk i Europa primärt. Vi som grundare fortsätter att utveckla intressanta områden inom vårt segment.

          Produktionen av skåpen sker idag framför allt i Slovakien men man tror att mer och mer kommer att flyttas till Sverige.

          - Här finns en stabilitet. Vi tror att ännu mer kommer produceras här.

          Per Ola Ingvarsson (t.v.) och Lars Malmgren tycker att de har nytta av Medeons varumärke när de presenterar sig externt.

          Medeon – en stark plattform för växande bolag

          I snart tre år har Medarca varit hyresgäster på Medeon, vars fastigheter ägs och förvaltas av Wihlborgs. Hur upplever de att det är att ha kontor här? Vi avrundade vårt besök med några snabba frågor.

          Hur kom det sig att ni valde att ha kontor på Medeon?

          - Vi valde mellan Medicon Village i Lund och inkubatorn här på Medeon. Vi tyckte det kändes mest rätt för oss här. Medicon Village är så stort och vi kände att vi bara skulle bli en i mängden där. Vi är inte så forskningsfokuserade heller. Våra produkter är mer medicinteknik i en blandning mellan hård- och mjukvara och då kändes det mer naturligt att vara här på Medeon.

            På vilka sätt har ni nytta av att ha lokal på Medeon?

            - Medeon har varit bra som plattform när vi pratar utåt. Vi har inte behövt relatera oss till andra bolag här utan det räcker att vi berättar att vi sitter på Medeon när vi presenterar oss. Medeon är väldigt etablerat i regionen. Vi har också haft mycket nytta av Ulf (G. Andersson, Medeons VD, reds.anm.) som person.

            Hur skulle ni beskriva relationen till Wihlborgs?

            - Den är väldigt bra. Whilborgs är ödmjuka, lyssnande och försöker hjälpa oss. Det har varit väldigt fint arrangerat här med kontoret. Det är väldigt fräscht och man har lyssnat noga på våra önskemål. Servicen i receptionen fungerar jättebra.

            Skulle ni rekommendera andra bolag verksamma inom life science eller närliggande område att skaffa lokal här?

            - Det har vi redan gjort, och det gör vi gärna!


                Våra senaste artiklar

                Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen
                Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen

                Inspirerande kunder

                Foodtel skalar upp sitt räddningsuppdrag – från Hetch ut i världen

                Deras innovation har redan räddat över 300 ton mat från att bli svinn – nu har Helsingborgsföretaget Foodtel siktet inställt på uppskalning. Med sin bas på techhubben Hetch är förutsättningarna särskilt goda.
                Här tar Skånes mest innovativa företag plats
                Här tar Skånes mest innovativa företag plats

                Stad & region

                Här tar Skånes mest innovativa företag plats

                Wihlborgs vill se Öresundsregionen fortsätta växa och utvecklas. Detta bidrar man till genom att investera i innovationskluster där morgondagens framgångsrika företag slår rot, frodas och bidrar till viktig samhällsutveckling.