Hoppa till innehåll

Wihlborgs hållbarhetsarbete

Klimatfrågan är inte en isolerad fråga utan den är integrerad i allt vi gör inom vår verksamhet. Idag är hållbarhet en förutsättning för lönsamhet. Vi hållbarhetsredovisar på kvartalsbasis och vill vara transparenta inom detta arbete.

Vi är klimatneutrala i vår svenska fastighetsförvaltning sedan 2019.
Vi arbetar aktivt med minskad klimatpåverkan från byggprojekt.
Vi installerar löpande nya solcellsanläggningar.

Klimatanpassning tillsammans

Hur säkerställer vi att viktiga klimatanpassningsåtgärder genomförs och underhålls över tid? Tillsammans med Malmö stad, IVL Svenska Miljöinstitutet, Linköping universitet, Länsförsäkringars forskningsfond och flera andra fastighetsägare i staden undersöker vi i ett tvåårigt policylabb finansierat av Formas möjligheten till lokala kontrakt och samverkansmodeller för långsiktiga klimatanpassningslösningar.

Strategiska mål:

  • Att till 2030 ska våra koldioxidutsläpp från verksamheten halveras (scope 1–2) jämfört med år 2018 vilket innebär att vi ska minska våra koldioxidutsläpp med 2 750 ton CO2-ekvivalenter.
  • Att våra s.k. indirekta utsläpp i värdekedjan (scope 3) ska halveras till år 2030 jämfört med år 2020.

(Våra strategiska mål är relaterade till Science Based Targets).

Operativa mål:

  • Att våra koldioxidutsläpp från verksamheten (scope 1–2) ska understiga 1,5 kg CO2-ekvivalenter** per kvadratmeter vid utgången av år 2022.
  • För inköp av varor och tjänster t.ex. byggmaterial (scope 3) ska vi halvera våra klimatutsläpp till år 2030 per kvm fastighetsyta med år 2020 som referens/basår. Omfattar våra Ny- och tillbyggnadsprojekt, Ombyggnadsprojekt, Hyresgästanpassningar och Underhållsprojekt
  • Löpande mäta, redovisa och successivt minska utsläppen (scope 3) - kvalitetssäkra data och öka användningen av egen framtagen klimatdata istället för schabloner.

** Klimatutsläpp och växthusgaser används som begrepp för att prata om de gaser som påverkar vårt klimat. Koldioxid, metan, lustgas och ytterligare några gaser räknas in i denna grupp. Genom att uttrycka växthusgasutsläpp i koldioxidekvivalenter kan man jämföra de enskilda gasernas bidrag till växthuseffekten. När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid det motsvarar för att ge samma verkan på klimatet.

Scope 1

Egen verksamhet

Här gör vi en rad insatser som innefattar allt från att vi endast köper el-, hybrid- och gasbilar till att vi ställer om till förnybar biogas och bygger om kylanläggningar. Läckage från köldmedia står för en betydande andel av klimatutsläppen. Därför byter vi gamla kylmaskiner mot nya med naturlig köldmedia (propan), som har en mycket liten klimatpåverkan vid ett eventuellt läckage jämfört med traditionell köldmedia. Detta gör våra egna driftsansvariga i samarbete med våra leverantörer.

Scope 2

Inköp av energi till verksamheten

För att minska klimatpåverkan från energi som vi köper till våra fastigheter arbetar vi systematiskt med att minska energi­åtgången, ställa om till förnybara energislag och installera egna solcellsanläggningar på våra fastigheter. Varje år genomför vi energieffektiviseringsprojekt i utvalda fastig­heter. Genom att vi har egna drifttekniker och driftan­svariga med gedigen kunskap samt bra systemstöd kan vi enkelt identifiera de fastigheter som har störst besparingspotential.

Vi använder vi i princip enbart energi från förnybara källor i vår svenska verksamhet och vi köper förnybar energi så långt möjligt även i Danmark men där finns begränsningar i tillgången. Vi installerar även kontinuerligt nya solenergianläggningar.

Scope 3

Byggprojekt samt hyresgästanpassningar

En stor del av fastighetsbranschens klimatpåverkan kommer från byggprocessen och vi utvecklar vårt arbete tillsammans med byggbranschen, exempelvis genom LFM30 i Malmö.

Vi behöver också ha ett livscykelperspektiv på byggnaderna och det är viktigt att så långt möjligt återbruka och rusta upp eller ställa om befintliga byggnader.

Certifieringen Noll CO2 är också en viktig insats.

Vi arbetar kontinuerligt med att minska våra koldioxidutsläpp och vår energiförbrukning. Vi har över tid tydligt minskat koldioxidutsläppen samtidigt som vår verksamhet vuxit, tack vare kontinuerliga energieffektiviseringar och inköp av förnybar energi överallt där det finns möjlighet.

Klimatanpassning

I takt med klimatförändringarna har behovet av att ­klimatsäkra våra fastigheter ökat. Detta hanteras till stor del genom fastig­hetsvärdarnas dagliga arbete med tillsyn av byggnaderna. För att framtidssäkra nya byggnader genomför vi klimatriskanalyser i ett tidigt projekteringsskede för att fastställa eventuella platsspecifika klimatrisker och identifiera lämpliga åtgärder för klimatsäkring av byggnaden.

Klimatanpassning ingår också som en del av vårt löpande förvaltningsarbete av våra befintliga fastigheter. Insatser för att mildra effekterna av klimatförändringar är exempelvis gröna tak som fördröjer regnfall och som kyler på sommaren, trädplanteringar som skuggar och minskning av ­andelen hårdgjorda ytor till förmån för material som släpper igenom regnvatten. Området är fortfarande relativt nytt och vi ser potential att jobba mer aktivt med dessa frågor framöver.

Egna solenergianläggningar

Genom att installera egna solcellsanläggningar på våra fastigheter minskar behovet av köpt energi och vi kan producera egen förnybar energi som oftast används direkt i byggnaden. Vi bidrar också till mer robusta energisystem lokalt genom minskade effektbehov då solkraften täcker upp i vissa perioder.

Kontor med plats för både samverkan och fokus - en konkurrensfördel
Kontor med plats för både samverkan och fokus - en konkurrensfördel

Hållbar fastighetsutveckling

Kontor med plats för både samverkan och fokus - en konkurrensfördel

Teamsmötet tar du vid skrivbordet, mejlen betas av från favoritfåtöljen. Koppen kaffe dricker du på balkongen under en välbehövlig mikropaus. När Origo byggdes tog Wihlborgs inspiration från hemmakontoret.
Ny framsida i centrala Lund
Ny framsida i centrala Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ny framsida i centrala Lund

Den södra delen av fastigheten Armaturen i centrala Lund görs nu om till en modern arbetsplats för SaaS - bolaget Voyado. Utanför skapas en inbjudande entré med växtlighet och på insidan får moderna installationer samsas med armaturfabrikens äldre detaljer. Hållbarhet, långsiktig förvaltning och samarbete är ledorden för projektet som väntas vara klart till hösten 2024.

Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund
Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

I hjärtat av Lund döljer sig historiens vingslag bakom Raffinaderiets tegelbeklädda fasad. Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet, kantas av flera spännande inslag som vittnar om Lunds industrihistoria genom decennierna.

Vill du veta mer om vårt klimatarbete?

Jag finns här och svarar mer än gärna på dina frågor.

Bild på Elsa Hagdahl

Elsa Hagdahl

Hållbarhetschef
040-661 97 07
Skicka e-post
Bild på Hannes Hjerpe

Hannes Hjerpe

Hållbarhetsspecialist
040-661 97 37
Skicka e-post